loyd po prostu jest reprezentantem większościowej grupy naszego społeczeństwa. Jak słusznie zauważył PAOLO ESCO, służby mundurowe (wojsko, Policja) są mile widziane wtedy, gdy są potrzebne - gdy dochodzi do klęski żywiołowej, gdy dojdzie do jakiejś katastrofy, gdy komuś coś ukradną itp. Wtedy służby mundurowe są cacy i wszyscy poklepują mundurowych po plecach. Jednak gdy zagrożenie minie - wtedy większość społeczeństwa krzyczy, aby mundurowym zabrać przywileje, aby ograniczyć im pensje - przecież to nieroby, które mają jak "pączki w maśle", gdyż nic nie robią, a społeczeństwo musi na nich łożyć... Ale jakoś żaden z tych krzykaczy nie służył zawodowo w armii, w Policji, w SW... Więc najpierw niech przeciwnicy przywilejów dla służb mundurowych popracują w tych służbach, a dopiero potem zabierają głos na tematy, o których na razie nie mają zielonego pojęcia... Służyłem 18 lat w mundurówce, teraz prowadzę własną działalność i mam skalę porównawczą... I do mundurówki bym już nie wrócił.
Trasa Warszawa - Wiedeń
Zwiń
X
-
Trasa Warszawa - Wiedeń
Witam Was,
W kwietniu będę pomykać samochodem (pierwszy raz pomykam) do Wiednia i mam kilka pytań:
1. Jak jest z winietami w Czechach, Austrii? Muszę kupować? Gdzie kupię te winiety? Do Wiednia jadę dosłownie na kilka godzin i powrót do Warszawy. Nie wiem czy to ważne, ale samochód ma kratkę.
2. Czy w Czechach i Austrii mamy jakieś polskie kanały na CB?
3. Apteczka, gaśnica, trójkąt, linka, kamizelka - czy coś jeszcze muszę mieć jakby mnie police w Czechach/Austrii kontrolowało?
Jak ktoś może mi pomóc będę wdzięcznykliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
-
-
szkoda, thxkliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
Komentarz
-
-
masz winiety tygodniowe najmniejsze tak jak szkoda, pisał kupisz je w pzm lub an każdej stacji benzynowej w danym kraju
pkt2 kanał 28 jak dobrze pamiętam czesi i słowacy lubia sie czasem do bata przyczepic u mnie że zdługi
pkt 3 konwencja wieeńska dotycząca transportu mówi że powinienes mieć takie wyposażenie jakie jest wymagane w twoim kraju w praktyce
weź ze sobą apteczke gaśnice,trójkąt,i tyle kamizelek ile masz w samochodzie i ważna rzecz musisz miec je w zasięgu ręki nie w bagażniku oraz na słowacji linka holownicza, koło zapasowe i komplet żarówek
Komentarz
-
-
Wlepy są też dostępne na byłych przejściach granicznych, więc problemu nie ma :wink:
Aha no i w Czechach nie można mieć navi przyczepionej do szyby.Było, minęło:
RS Look @ 198KM/283Nm by Unitronic.
Komentarz
-
-
Czechy czy Słowacja jeden .. kraj :P Późno byłoByło, minęło:
RS Look @ 198KM/283Nm by Unitronic.
Komentarz
-
-
szkoda, djczas, suchy, tomba7, westwi78, dragster, pandzik,
wielkiekliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez suchyWlepy są też dostępne na byłych przejściach granicznych, więc problemu nie ma :wink:
Aha no i w Czechach nie można mieć navi przyczepionej do szyby.superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Jak lecisz do Wiednia, to pewnie z Wawy Gierkówką będziesz śmigać, to się niczym nie martw, bo w Cieszynie na starym przejściu masz mnóstwo punktów/kantorów z winietami. 7, 10, 30 dniowe.
Nie ma sensu np. w Wawie kupować dwa dni przed wyjazdem bo przy sprzedaży dziurkują kartę i już Ci te dwa dni zalicza, co jest ważne jak jedziesz np. na tydzień - bo na przejściu. W wawie musisz kupić 10 dniową, a na przejściu 7 dniową - różnica jakieś 20 zeta.
No ale ty jedziesz na 3 dni wiec różnicy nie robi, ale nie jestem pewien czy nie ma winiet dobowych))
Jak przelecisz przez Czechy ( Novy Jicin, Brno, Olomuc ) to tuż za przejściem z Austrią jest taka mieścina - nie pamiętam jak się nazywa - chyba Poysdorf - tam austriacka psiarnia lubi obcokrajowców przetrzepać.
Czechy, Słowacja, Austria - kamizelkę odblaskową musisz mieć w samochodzie w zasięgu ręki - masz w bagażniku lub na tylnej półce- nie liczy się mandacik - straff - pokutu)
Jak chcesz przyoszczędzić 60 zeta, to jedź przez Słowację - odbijasz na Bielsko, Żywiec, Zwardoń i jesteś na Słowacji - tam nie ma winiet, kupujesz dopiero Austriacką.
Jak masz nawigację, to upewnij się że masz aktualną wersję -bo w sierpniu/wrześniu oddali kolejny kawałek obwodnicy Wiednia właśnie od strony Czech i stare mapy tak CIę zakręcą że będziesz zwiedzać austriackie wiochy zamiast lecieć główną trasą.
Szerokiej drogi.4x4
Komentarz
-
-
4x4BKF, bardzo dziękuję za wyczerpującą informację!
Zamieszczone przez djczasLUKI a i uważaj w asutrii na fotoradary ja do wiednia już nie pojadę samochodem :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
będę uważać
dlatego pytałem o polskie kanały na CB
bzyq_74, thx!kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bzyq_74LUKI, winiete czeską kupisz w Cieszynie na granicy (czeska budka), austriacką zaraz jak wjedziesz do Austrii
1km przed granica jest po prawo na górce BP, tam możesz zatankować tańszego ale i tak horrendalnie drogiego polskiego paliwa i tez masz winiety A, CZ i inne.
No i navi. Ja nie masz aktualnej to na samym dojeździe do Wiednia wyłacz ja i jedź na znaki
CB poza granica polacy zazwyczaj gadają na 194x4
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez djczas4x4BKF, kanał 28 na 19 nigdy nie słyszałem nic za granicą
Kanał 28 jest w niektórych krajach kanałem ogólnym - u nas też kiedyś był, kiedy na początku lat 90" pojawiły się pierwsze CB radia. Potem weszła ustawa która nakazywala rejestrowanie tego typu sprzętu, laziła komisja i rekwirowała niezarejestrowane i nie homologowane radia.
Napisalem że Polacy zazwyczaj gadają na 19 bo tak de facto jest. Możesz sobie sluchać co mówią sobie lokalsi ale idę o zakład, że niezbyt wiele zrozumiesz, nawet znając ich język w komunikatywny sposób.
Nie tylko u nas jest slang misiaczki, krokodyle, margines, szerokość, przyczepność, firanka, patelnia itp...4x4
Komentarz
-
-
4x4BKF, tu się nie zgodzę. Za granicą używają 28.
Często będąc już za granicą blisko granicy Polski nadają na obu.
My nadajemy na AM i do tego w zerach więc nikomu nie wadzimy.
Czasem na 19-ce są słyszalne odbicia z Włoch i Rosji.
Uwaga:
W Austrii nie można używać CB-radia
Wiecej o CB ---> http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...206&start=3810
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bzyq_744x4BKF, tu się nie zgodzę. Za granicą używają 28.
Często będąc już za granicą blisko granicy Polski nadają na obu.
My nadajemy na AM i do tego w zerach więc nikomu nie wadzimy.
Czasem na 19-ce są słyszalne odbicia z Włoch i Rosji.
Uwaga:
W Austrii nie można używać CB-radia
Wiecej o CB ---> http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...206&start=3810
Napisałem "zazwyczaj" więc tym słowem ująłem istotę sprawy
A że w Austrii nie można używać CB? Austriacy de facto CB nie używają, ale dla nas jest to martwy przepis, w stosunku do obcokrajowców w ogóle nie stosowany.
Wyobrażasz sobie, że jedziemy sobie z kolegą dużymi mobilami gadamy o dupie marynie a bull nas na pobocze i mówi że gadaliśmy i mandat wypisuje?? Ile razy byłem a "A" nigdy, ale to nigdy nie miałem problemów nawet w tym Poysdorfie kiedy dwukrotnie mijałem gadając przez radio ich policję i ich służbę celną.4x4
Komentarz
-
Komentarz